Strona główna » Blog » Jabłecznik – pyszne ciasto z jabłkiem

Jabłecznik – pyszne ciasto z jabłkiem

Jabłecznik

Jabłecznik, szarlotka, placek z jabłkami… to przepyszne ciasto występuje pod wieloma nazwami, ale łączy je jedno – to z pewnością jedno z ulubionych ciast zarówno dzieci, jak i dorosłych. W wielu polskich domach podaje się ją jako tradycyjny deser do niedzielnego obiadu. Najlepszy jabłecznik to taki, w którym delikatność ciasta miesza się z lekką kwasowością owoców, a na finiszu czuć posmak cynamonu… Jak zrobić ciasto, które jest proste, a jednocześnie zawsze zachwyca? Poznaj przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek!

Jabłecznik

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko jajka,
  • 1 łyżka śmietany.

Składniki na jabłkowy środek:

  • 2 kg jabłek – na jabłecznik najlepsze są odmiany kwaskowate: szara reneta albo antonówka,
  • 1/3 szklanki rodzynek (dla chętnych),
  • 10 łyżek cukru trzcinowego,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Do podania:

  • Lody OH! Wanilia E.Wedel

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki razem dokładnie posiekaj na stolnicy albo na wyczyszczonym kuchennym blacie, szybko zagnieć ciasto, a następnie włóż do lodówki na około 30 minut, by się schłodziło. Po tym czasie wyjmij je i rozwałkuj, podsypując mąką. Wyłóż nim wysoką formę o wymiarach około 30 x 20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch.

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie jabłek, nastaw piekarnik na 180°C.

Przygotowanie jabłkowego środka:

Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w plasterki. Najwygodniej i najszybciej zrobisz to używając krajalnicy, ale ręcznie też da się je bez problemu pokroić – plasterki nie muszą być idealnie równe! Jabłek po pokrojeniu nie mieszaj, tylko układaj warstwami na cieście, posypując naprzemiennie brązowym cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. Gdy ułożysz wszystkie jabłka, zetrzyj na tarce resztę ciasta i posyp nią jabłecznik.

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut – do zarumienienia się ciasta. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Z czym podawać jabłecznik?

Ten przepis na jabłecznik jest tak dobry, że ciasto swobodnie możesz podawać bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz przełamać lekką kwasowość jabłek, najlepiej jest podawać go z lodami – smak właściwie dowolny, choć najchętniej wybierana jest z reguły wanilia. Szarlotka najlepsza jest wówczas, gdy ją podgrzejesz (np. w mikrofalówce) i dopiero położysz obok łyżkę lodów. Kontrast ciepłego, kwaskowatego i chrupiącego od kruszonki ciasta z łagodnością lodów E.Wedel to przepyszne połączenie! Jeśli masz ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, oprócz dołożenia lodów, możesz polać jabłecznik sosem truskawkowym – nada deserowi słodkiej, ale innej niż waniliowa nuty.

Ciasto możesz również subtelnie polać czekoladową polewą – przygotujesz ją, rozgrzewając w garnuszku 100 ml śmietanki i rozpuszczając w niej połamaną na małe kawałki czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel (150 g).

Jabłecznik z kawałkami jabłek to deser idealny o każdej porze roku. Jest łatwy do zrobienia, smakuje wyśmienicie, a ponadto lubią go niemal wszyscy. To idealny towarzysz do południowej kawy!

2 komentarze do “Jabłecznik – pyszne ciasto z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *